FAQ, tips en aspergeweetjes

FAQ Asperges

Wanneer zijn er weer verse asperges?

Het aspergeseizoen begint voor ons meestal tussen 1 en 15 april en duurt tot en met 24 juni. Zodra we weten wanneer de verkooplocatie in Echt open gaat vermelden we dit op onze website en op social media. Twijfelt u of we open zijn? Stuur dan even een berichtje naar Agnes 06-1240 9698 zodat u niet vergeefs komt. 

Hoeveel asperges heb ik nodig? 

Een pond per mond, is het algemene advies als het gaat om het hoofdgerecht. Voor 2 personen koopt u dus een kilo. Van de AA sortering zijn dit er ongeveer 6 á 7 per persoon. Gaat u voor een maatje dunner, de A? Dan zijn het er per persoon circa 10 á 11. 

Wilt u asperges als bijgerecht? Dan kunt u een kleinere hoeveelheid per persoon aanhouden. 

Kan ik asperges per stuk kopen? 

U mag bij ons het aantal asperges vragen dat u nodig heeft. U kiest de sortering uit en dan tellen we gewoon het aantal stengels voor u af.  

Hoe lang moet asperges koken?

De kooktijd hangt af van de dikte van de asperges. De AA koken we 10 minuten en laten we daarna ook 10 minuten nagaren. 

Zijn er smaakverschillen tussen de verschillende asperge sorteringen?

Het korte antwoord is "nee". De dikke asperges kan van dezelfde plant (wortel) komen als de kromme of de dunne stengel. Het zou dus vreemd zijn als er daadwerkelijk smaakverschil in zou zitten. Het mondgevoel van een dikke stengel is wel anders dan de dunne. 

Er kan wel smaakverschil zitten in asperges van verschillende rassen en verschillende percelen. Dit komt door verschillen in bemesting, grondsoort en genetische eigenschappen van het ras. Jaarlijks voeren we smaaktesten uit met een groep objectieve mensen om de smaak van onze asperges te beoordelen. Sommige asperges zijn bijvoorbeeld iets zoeter en andere hebben een stevigere bite. 

Heeft u een lekker aspergerecept voor ons? 

Er zijn talloze aspergerecepten en kookboeken vol met heel veel lekkere variaties om indien gewenst het hele seizoen lang elke dag een ander aspergerecept te proberen. Voor wat inspiratie kunt u tussen deze recepten kijken. Traditionele en hele nieuwe aspergerecepten.

Kan ik bij jullie pinnen? 

U kunt bij ons zowel pinnen als contant betalen. 

Leveren jullie ook aan horeca?

Wij leveren ook asperges aan horeca ondernemingen. We leveren geschilde en ongeschilde asperges, geheel naar wens van de klant. Natuurlijk mag u de schillen meenemen. Het is handig als u vooraf even telefonisch of via WhatsApp contact opneemt zodat we wensen en mogelijkheden kunnen bespreken. Onze intentie is om duurzame relaties aan te gaan met onze klanten en altijd een goed product te leveren. 

Tips voor transport!!

Heeft u na aankoop van de asperges nog een rit voor de boeg? Neem een koelbox of koeltas mee! Asperges blijft namelijk op z'n best door deze koel en donker te bewaren! Voorkom vorstschade aan de asperges door het koelelement in een doek te wikkelen. Wij vinden het, net als u, natuurlijk erg belangrijk dat de asperges heerlijk vers blijft totdat u ervan gaat smullen! 

Heeft u geen koelbox of koeltas bij? Leg de asperges in een dichte zak op de koelste plek in de auto: bijvoorbeeld bij de airco van de passagiers stoel.

Asperges Invriezen

Wilt u buiten het seizoen ook nog genieten van heerlijke asperges? U kunt ze prima invriezen. Schillen en rauw in de vriezer leggen. Koken? Laat dan eerst het water koken en leg de asperges dan bevroren in het kokend water. (Niet eerst laten ontdooien.)

Asperge kliekjes

Weg gooien van eten is natuurlijk zonde! Asperges is de volgende dag ook nog heerlijk op brood. Bewaar de asperges in de koelkast en doe ze de volgende dag op een cracker, toast of broodje. Met een plakje ham en kaas eventjes in de magnetron of oven en smullen maar!

Tevens zijn er recepten zoals asperges in hamrolletjes of salades te vinden waarbij koude asperges nodig is. 

Leuke Aspergeweetjes

...Wist u dat asperges behalve lekker ook erg gezond zijn?
...100 gram asperges maar 13 Kcl. bevat?

... Asperges meer ijzer bevat dan spinazie? 
...Asperges een vochtafdrijvende werking heeft? (goed als je wilt afvallen) 
...Nederlanders weinig asperges eten in vergelijking met de rest van de Europeanen?
...Er tussen de 6 en 12 jaar van een aspergeveld geoogst kan worden? 
...Het seizoen traditioneel eindigt , op de dag van St. Jan (24 juni) 
...Asperges van roze naar paars en dan naar groen verkleuren zodra ze boven de grond komen?
...Een aspergeplant wel 2 meter hoog kan worden? 
...Er 400 jaar v. Chr. al asperges geteeld werd in Griekenland?
...China wereldwijd de meeste asperges produceert?
...Er in Nederland slechts 1 procent van de totale wereldproductie asperges wordt geteeld? 
...Nederland wel een belangrijke rol speelt in de productie van zaden en nieuwe rassen?