Asperges met peterselie-eiersaus

(boek: Asperges, Miller, 2004) voor 4 personen

 

Ingrediënten:

2 kg asperges, beetgaar in stukken van 4 cm

2 dl melk

8 hardgekookte eidooiers, fijngewreven

200 gr boter

4 eetl peterselie, fijngehakt

 

Bereidingswijze:

Verwarm de melk en voeg de eidooiers toe. Meng dit goed.

Voeg de boter toe en roer tot een gladde, gebonden saus ontstaat.

Roer de peterselie door de saus. Verdeel de asperges over 4 borden en giet er de saus over.

 

Roerei met gerookte zalm en asperges

(boek: Asperges, Miller, 2004) voor 4 personen

Ingrediënten:

6 eieren

500 gr asperges gekookt, in stukjes

100 gr gerookte zalm, in reepjes

1 eetl koksroom

 boter

2 eetl peterselie, fijngehakt

geroosterd brood

zout en peper

 

Bereidingswijze:

Klop de eieren met de room en wat zou en peper los.

Roerbak de eieren in een pan met een beetje boter tot ze bijna gestold zijn.

Doe er de asperges en de zalm bij en bak ze nog even mee.

Verdeel over 4 borden en gerneer met peterselie.

Serveer met geroosterd brood.

 

Omelet met asperges en champignons

(www.asperge.nl) aantal personen: 4

 

Ingrediënten:

300 gr witte asperges
200 gr groene asperges
2 tl zout
6 eieren
150 gr champignons
1 sjalotje of klein uitje
Nootmuskaat
50 gr magere rauwe ham
50 gr boter
50 gr geraspte kaas (belegen Goudse of Emmentaler)
Witte peper uit de molen
Zout
1/2 citroen
Boter

 

Bereidingswijze:

Begin met de asperges, schil de witte en gaar ze volgens het basisrecept. Haal de asperges uit het kooknat en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek of wat lagen keukenpapier. De groene asperges hoeven nauwelijks geschild te worden en zijn na 3 minuten blancheren perfect. Laat ook de groene asperges uitlekken.

Pers de citroen uit en zeef het sap. Maak de champignons schoon, snijd een klein stukje van de steel af en snijd de champignons in plakjes. Zet ze zolang in koud water met een paar druppeltjes citroen om verkleuren te voorkomen.

Snijd de ham in reepjes. Maak de sjalot (of het uitje) schoon en snipper het zeer fijn. Verwarm de boter in een pan en fruit daarin de sjalotsnippers goudbruin. Laat de champignonschijfjes uitlekken en doe ze bij de gefruite sjalot. Doe er ook de hamreepjes bij en sluit de pan. Laat de inhoud op een heel laag vuur gaar stoven. Snijd de droge asperges in stukjes van ongeveer twee centimeter, hou er een paar achter voor de garnering. Breek de eieren in een beslagkom en roer er de geraspte kaas door. Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper, nootmuskaat en wat zout.

Smelt 50 gr boter in een hoge koekenpan, laat ze uitbruisen zonder dat ze verkleurt en bevochtig ook de rand met de gesmolten boter. Giet de helft van het mengsel in de koekenpan en laat het even stollen. Roer de stukjes asperge voorzichtig onder de champignons, ui en ham en schep de massa op de stollende massa. Giet er daarna de rest van de geklutste eieren over. Laat de omelet op een laag vuur langzaam garen. Garneren met de achtergehouden groene en witte asperges.

Asperges met kip en rijst

 (voor 4 personen)
Benodigdheden:

1200 gram asperges

2 kipfilet in kleine stukjes (dit wel een paar uur van te voren marineren in ketjap manis)

1 kopje olijfolie

Peper en zout

4 kopjes rijst

Ketjap manis

Gembersap.

Wok of ruime hapjespan.
Bereiding:

Schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Kook de rijst intussen gaar en laat die rusten. Bak de kip aan in de helft van de olie. (niet helemaal gaar bakken) Asperges in de rest van de olie (of iets meer olie toevoegen) in 6 minuten roerbakken. Voeg 10 eetlepels ketjap manis en 4 eetlepels gembersap en het voorgebakken vlees toe. Nog 3 minuten op hoog vuur samen roerbakken en met peper en zout op smaak maken. De asperges moeten beetgaar zijn.
Serveer de asperges met de rijst.

Variatietip: in plaats van kip kunt u ook 600 gram in reepjes gesneden biefstuk gebruiken.