Koolhydraat-arme Aspergesalade

(Van meneer Moonen) (4 personen)

Ingrediënten 

350 gr aspergekopjes en stukjes

50 gr krokant gebakken spekjes

100 gr gesnipperde ui

350 gr net gaar gepocheerde zalmfilet

4 hardgekookte eitjes

100 gr Fijngesneden chornichons (cocktail augurkjes)

mayonaise (naar smaak)

eventueel 1 el crème fraiche

sap van verse citroen

peper en zout

 

Bereidingswijze:

Voeg de ingrediënten samen en eet smakelijk

Variatietip:

Gebruik in plaats van naturel asperges, geblancheerde asperges die na afkoeling gemarineerd zijn in een dressing naar wens. Bijvoorbeeld een frambozendressing of een dressing met verse truffel en truffelolie.

 

Maaltijdsalade met asperges, krieltjes, ei en kaas

(boek: Asperges, Miller, 2004)

(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

1 kg asperges, beetgaar, in stukken

400 gr krieltjes, in de schil, gekookt

200 gr kaas, in blokjes

1 lenteui, in ringen

4 eieren, hardgekookt, in vieren

1 bosje kervel

 

Voor de dressing:

4 eetl olijfolie

2 eetl asperge kookvocht

1 theel wittewijnazijn

1 theel honing

zout

 

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout.

Meng de asperges, krieltjes en lente-ui met de dressing en verdeel over 4 borden.

Leg de eieren en de takjes kervel erop.

Salade van gegrilde asperges, ham en peren

(boek: Asperges, Miller, 2004)

(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

500 gr asperges, gekookt, in stukken

12 pakjes rauwe ham

2 handperen (conférance), geschild,

klokhuis verwijderd in 8 parten

½ krop frisée, in stukken

 

Voor de dressing:

1 eetl champagneazijn

1 theel mosterd

4 eetl olijfolie

1 theel honing

zout

 

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout.

Meng de dressing met de friséesla en verdeel over 4 borden. Bak de asperges (als het kan op een grilplaat) in een paar minuten mooi bruin. Bak de ham knapperig in een droge koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bak ook de peren even op de gril tot ze bruin kleuren.

Verdeel de asperges, peren en de ham over de salade.

Kruidensalade met asperges en parmezaanse kaas

(boek: Asperges, Miller, 2004)

(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

500 gr asperges gekookt, in stukken

1 eetl kervel, grofgehakt

1 eetl peterselie, grofgehakt

1 eetl waterkers, gehakt

100 gr veldsla

12 cherrytomaten, gehalveerd

100 gr parmezaanse kaas, in krullen

 

Voor de dressing:

2 eetl olijfolie

2 eetl citroensap

(zee)zout

 

Bereidingswijze:

Meng de olie met ht citroensap en een beetje zout.

Schep de dressing door de kruiden en de sla

Verdeel de asperges over de salade en garneer met de kaas en de tomaten.