Gebonden aspergesoep
Ingrediënten
250 gr. verse witte asperges
½ lit. vleesbouillon
½ lit. aspergebouillon ( trekken van de goed gewassen schillen)
35 gr. boter
35 gr. bloem
½ dl. room
1 eidooier
gehakte verse peterselie
Bereidingswijze:
De asperges schillen en in kleine stukjes snijden. Schillen aan de kook brengen en 5 min. laten trekken. (evt. een klein beetje suiker toevoegen.) Daarna zeven en de stukjes asperges in het opgevangen nat beetgaar koken. Van de boter en de bloem een roux maken aanmaken met de vleesbouillon en aspergebouillon tot de juiste dikte. Even door laten koken. Klop de eidooier los met de room en wat warme soep.( let op dat het niet gaat schiften) Maak hiermee de soep af . Op smaak brengen met zout, peper,stukjes asperges en gehakte peterselie.
(Tijdgebrek of niet alle ingrediënten in huis? Gebruik gewoon water met een bouillonblokje (kruiden of rundvlees) ipv de vleesbouillon. Vervang de room en eidooier voor een scheut melk)
Heldere aspergesoep met prei
Ingrediënten
350 gr asperges gekookt, in stukjes
1 kleine prei in fijne stukjes
75 gr gaar kippenvlees
1 l kippenboullion
tijm, laurier, foelie
mihoen
Bereidingswijze:
Breng de boullion aan de kook en laat hierin ht vlees, de asperges en de kruiden 5 minuten zachtjes trekken. Doe de laatste 3 minuten de mihoen en de prei erbij. Niet meer laten koken.
Eventueel afmaken met een scheutje witte wijn of sherry.