Gebonden aspergesoep

 

Ingrediënten
250 gr. verse witte asperges

½ lit. vleesbouillon

½ lit. aspergebouillon ( trekken van de goed gewassen schillen)

35 gr. boter

35 gr. bloem

½ dl. room

1 eidooier

gehakte verse peterselie

Bereidingswijze:

De asperges schillen en in kleine stukjes snijden. Schillen aan de kook brengen en 5 min. laten trekken. (evt. een klein beetje suiker toevoegen.) Daarna zeven en de stukjes asperges in het opgevangen nat beetgaar koken. Van de boter en de bloem een roux maken aanmaken met de vleesbouillon en aspergebouillon tot de juiste dikte. Even door laten koken. Klop de eidooier los met de room en wat warme soep.( let op dat het niet gaat schiften) Maak hiermee de soep af . Op smaak brengen met zout, peper,stukjes asperges en gehakte peterselie. 

(Tijdgebrek of niet alle ingrediënten in huis? Gebruik gewoon water met een bouillonblokje (kruiden of rundvlees) ipv de vleesbouillon. Vervang de room en eidooier voor een scheut melk)

Snelle gepureerde aspergesoep

(voor ca 6 personen)

Ingrediënten

1 kg asperges 

2 liter water

2 bouillon blokjes(s) 

eventueel melk of room

 

Bereidingswijze:

Schil de asperges (als je ze ongeschild gekocht hebt) en snij ze in stukjes. 

Doe ruim water in een pan en breng deze aan de kook. Voeg de bouillonblokjes toe en ook de stukjes asperges. Laat de stukjes ca 10 minuten koken. Zet het vuur uit. Pureer de soep met de staafmixer. Je kunt eventueel nog een beetje melk of (kook)room toevoegen voordat je het opdient. 

Heldere aspergesoep met prei

 

Ingrediënten

350 gr asperges gekookt, in stukjes

1 kleine prei in fijne stukjes

75 gr gaar kippenvlees

1 l kippenboullion

tijm, laurier, foelie

mihoen

 

Bereidingswijze:

Breng de boullion aan de kook en laat hierin ht vlees, de asperges en de kruiden 5 minuten zachtjes trekken. Doe de laatste 3 minuten de mihoen en de prei erbij. Niet meer laten koken.

Eventueel afmaken met een scheutje witte wijn of sherry.