Asperges in spek met scampi's

(voorgerecht van Meneer Moonen)

 

Ingrediënten:

12 dunne asperges drie minuten blancheren

6 dunne reepjes spek

6 scampi

4 eetlepels Olijfolie geparfumeerd met knoflookteentje

Geste van een (goed gewassen) sinaasappel 1 minuut blancheren

 

Bereidingswijze:

Blancheer de dunne asperges 3 minuten in aspergevocht.

Koel af in ijswater zodat ze niet doorgaren. Leg ze op een doek om te drogen. Onderste 4 centimeter van de asperges afsnijden en gebruiken als sokkeltje om de asperges op te dresseren. Zie foto.

Verse peper en verse nootmuskaat op de asperges en inrollen met spek.

Met de knoflookolijfolie de ingerolde asperges grillen. 

 

Scampi grillen in de gezeefde knoflookolie.

 

Geste van sinaasappel over de asperges en scampi verdelen en dresseren.

 

Enkele druppels van de knoflookolijfolie over het bord verdelen en met een draai van de pepermolen het bord afwerken.

 

Bijgerecht: toast van briochebrood. Vraag hierna bij een goede bakkerij !

 

Note; indien gewenst de knoflook bij het grillen op het laatste moment toevoegen.

Let op dat knoflook slechts heel even mee gaart omdat deze anders bitter wordt.

 

Knoflook/sinaasappel geste olijfolie; een dag vooraf de olijfolie mengen met de knoflook en de geste en in de koeling bewaren. Olijfolie zal beide smaken in zich opnemen !

 

Gevulde eieren met aspergemousse

(boek: Asperges, Miller, 2004)

 

Ingrediënten:

5 hardgekookt eieren, gehalveerd

2 dl witte wijn, tot de helft ingekookt

4 asperges, beetgaar, in stukjes

1 plakje ham, in repjes

1 takje peterselie, fijngehakt

 

Bereidingswijze:

Haal voorzichtig het eigeel uit de eieren. Meng het met de witte wijn en roer er de asperges door. Vul de eieren met het mengsel. Strooi er de reepjes ham over en garneer met peterselie.

Pikant- zoete asperge- sinaasappelchutney

(van mevrouw de Jong)

Ingrediënten

400 gr. witte asperges

1 rode ui

1 kleine rode Spaanse peper (of poedervorm)

2 el. olijfolie

50 ml. witte aceto

balsamico

100 gr. suiker

3 pitloze sappige sinaasappels

zout

versgemalen zwarte peper

1-2 el verse munt

 

Bereidingswijze:

Schil de asperges en snijd deze in schuine stukken van 1 cm. Hak de ui fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak ze fijn. Schil de sinaasappels en snij het vruchtvlees klein.Hak de munt fijn.

Fruit de asperges, ui en Spaanse peper in de hete olijfolie. Blus het geheel af met aceto, Roer de suiker en stukjes sinaasappel erdoor en laat op middelhoog vuur inkoken tot bijna alle vocht verdampt is. Breng de chutney op smaak met zout en peper en roer tot slot de munt erdoor. Serveer de chutney met fritata of toastjes.