Hieronder vind u een aantal recepten! Heeft u zelf een heerlijk aspergerecept? Mail het dan naar me toe, zodat er nog meer mensen van kunnen genieten! Groetjes Agnes

Asperges met peterselie-eiersaus

(boek: Asperges, Miller, 2004) voor 4 personen

 

Ingrediënten:

2 kg asperges, beetgaar in stukken van 4 cm

2 dl melk

8 hardgekookte eidooiers, fijngewreven

200 gr boter

4 eetl peterselie, fijngehakt

 

Bereidingswijze:

Verwarm de melk en voeg de eidooiers toe. Meng dit goed.

Voeg de boter toe en roer tot een gladde, gebonden saus ontstaat.

Roer de peterselie door de saus. Verdeel de asperges over 4 borden en giet er de saus over.

Roerei met gerookte zalm en asperges

(boek: Asperges, Miller, 2004) voor 4 personen

Ingrediënten:

6 eieren

500 gr asperges gekookt, in stukjes

100 gr gerookte zalm, in reepjes

1 eetl koksroom

 boter

2 eetl peterselie, fijngehakt

geroosterd brood

zout en peper

 

Bereidingswijze:

Klop de eieren met de room en wat zou en peper los.

Roerbak de eieren in een pan met een beetje boter tot ze bijna gestold zijn.

Doe er de asperges en de zalm bij en bak ze nog even mee.

Verdeel over 4 borden en gerneer met peterselie.

Serveer met geroosterd brood.

Maaltijdsalade met asperges, krieltjes, ei en kaas

(boek: Asperges, Miller, 2004)

(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

1 kg asperges, beetgaar, in stukken

400 gr krieltjes, in de schil, gekookt

200 gr kaas, in blokjes

1 lenteui, in ringen

4 eieren, hardgekookt, in vieren

1 bosje kervel

 

Voor de dressing:

4 eetl olijfolie

2 eetl asperge kookvocht

1 theel wittewijnazijn

1 theel honing

zout

 

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout.

Meng de asperges, krieltjes en lente-ui met de dressing en verdeel over 4 borden.

Leg de eieren en de takjes kervel erop.

Omelet met asperges en champignons

(www.asperge.nl) aantal personen: 4

 

Ingrediënten:

300 gr witte asperges
200 gr groene asperges
2 tl zout
6 eieren
150 gr champignons
1 sjalotje of klein uitje
Nootmuskaat
50 gr magere rauwe ham
50 gr boter
50 gr geraspte kaas (belegen Goudse of Emmentaler)
Witte peper uit de molen
Zout
1/2 citroen
Boter

 

Bereidingswijze:

Begin met de asperges, schil de witte en gaar ze volgens het basisrecept. Haal de asperges uit het kooknat en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek of wat lagen keukenpapier. De groene asperges hoeven nauwelijks geschild te worden en zijn na 3 minuten blancheren perfect. Laat ook de groene asperges uitlekken.

Pers de citroen uit en zeef het sap. Maak de champignons schoon, snijd een klein stukje van de steel af en snijd de champignons in plakjes. Zet ze zolang in koud water met een paar druppeltjes citroen om verkleuren te voorkomen.

Snijd de ham in reepjes. Maak de sjalot (of het uitje) schoon en snipper het zeer fijn. Verwarm de boter in een pan en fruit daarin de sjalotsnippers goudbruin. Laat de champignonschijfjes uitlekken en doe ze bij de gefruite sjalot. Doe er ook de hamreepjes bij en sluit de pan. Laat de inhoud op een heel laag vuur gaar stoven. Snijd de droge asperges in stukjes van ongeveer twee centimeter, hou er een paar achter voor de garnering. Breek de eieren in een beslagkom en roer er de geraspte kaas door. Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper, nootmuskaat en wat zout.

Smelt 50 gr boter in een hoge koekenpan, laat ze uitbruisen zonder dat ze verkleurt en bevochtig ook de rand met de gesmolten boter. Giet de helft van het mengsel in de koekenpan en laat het even stollen. Roer de stukjes asperge voorzichtig onder de champignons, ui en ham en schep de massa op de stollende massa. Giet er daarna de rest van de geklutste eieren over. Laat de omelet op een laag vuur langzaam garen. Garneren met de achtergehouden groene en witte asperges.

 

Gevulde eieren met aspergemousse

(boek: Asperges, Miller, 2004)

 

Ingrediënten:

5 hardgekookt eieren, gehalveerd

2 dl witte wijn, tot de helft ingekookt

4 asperges, beetgaar, in stukjes

1 plakje ham, in repjes

1 takje peterselie, fijngehakt

 

Bereidingswijze:

Haal voorzichtig het eigeel uit de eieren. Meng het met de witte wijn en roer er de asperges door. Vul de eieren met het mengsel. Strooi er de reepjes ham over en garneer mt petrselie.

Heldere aspergesoep met prei

 

Ingrediënten

350 gr asperges gekookt, in stukjes

1 kleine prei in fijne stukjes

75 gr gaar kippenvlees

1 l kippenboullion

tijm, laurier, foelie

mihoen

 

Bereidingswijze:

Breng de boullion aan de kook en laat hierin ht vlees, de asperges en de kruiden 5 minuten zachtjes trekken. Doe de laatste 3 minuten de mihoen en de prei erbij. Niet meer laten koken.

Eventueel afmaken met een scheutje witte wijn of sherry.