Teelt

Voordat we de asperges kunnen oogsten is er al heel wat werk gedaan.

Het veredelingsbedrijf ontwikkelt aspergerassen voor productie over de hele wereld. Rassen die wij telen zijn veredeld door Limseeds of Bejo Zaden. Bij dit bedrijf worden ook de zaden van de aspergeplant geproduceerd.

Het veredelings/ zaadproductiebedrijf levert de zaden aan de plantenkwekers. Hier worden de zaden gezaaid en verzorgd totdat er een wortelstelsel is ontstaan. Het volgende  jaar worden de wortels gerooid in het vroege voorjaar.

Nu worden de planten doorverkocht aan de telers. Tot deze groep behoren wij.  

Voordat we de wortels in de grond stoppen moet er eerst goed voor de grond worden gezorgd. De juiste bemesting is erg belangrijk. Ook wordt de grond diep gespit zodat de grond goed gemengd en losser wordt. Vervolgens komt er een speciale machine. Met behulp van GPS krijgen we kaarsrechte rijen. De machine zorgt vervolgens voor de juiste afstand van de planten en de mensen op deze plantmachine zorgen ervoor dat de planten in de goede richting worden gepoot.

Het eerste jaar kunnen we nog geen asperge oogsten. De plant heeft tijd nodig om te groeien en reserves op te slaan in de wortels. Het tweede jaar oogsten we ongeveer 3 weken van het nieuwe perceel en het derde jaar ongeveer een half seizoen. Pas vanaf het vierde jaar is het perceel in volle productie en wordt er asperges geoogst tot 24 juni. Buiten de oogsttijd moeten de planten ook nog verzorgd worden. Na het seizoen wordt het perceel bemest met magnesium. Bovendien moet er goed worden opgelet dat de plant niet te veel tegenwerking krijgt van onkruiden, insecten en schimmels. En als dat dan toch gebeurt moeten we we ingrijpen op verantwoordde en effectieve wijze.

Ons motto:

"Als wij goed zorgen voor onze asperges, dan zorgt de asperges ook goed voor ons!"